logo
Delovni čas
Po dogovoru
Ljubljanska cesta 3, 1270 Litija

Na kaj morajo biti straši in strokovnjaki pozorni?

  • Nika Boncelj, mag. prof. logop. in surdoped.

Slabši sluh

Dobro opazujte otroka, ali dobro sliši. Slabši sluh se lahko kaže tako, da vas med govorom otrok zelo podrobno gleda v usta, nastavlja prednostno uho, slabše sliši v hrupnih prostorih, se ne odzove na vaše pobude (tudi če veste, da mu je to v interesu). Slabši sluh se kaže tudi s slabšim govorom. V primeru skrbi, da vaš otrok slabše sliši, se posvetujte s pediatrom.

Odprta usta

Zaprta usta in dihanje skozi nos sta temelj za ustrezen razvoj ustne votline in govornega aparata. V primeru, da pri svojem otroku opažate pogosto odprta usta, izplazen jezik, dihanje skozi usta, smrčanje, zadihanost med jedjo ipd., se posvetujte s svojim pediatrom, v primeru pridruženega slabšega govora tudi z logopedom.

Pogosta vnetja srednjega ušesa

Pogosta vnetja srednjega ušesa vplivajo na slabši sluh v času vnetij. Otroci govor najbolj intenzivno usvajajo v prvih 6 letih življenja in pogoste kratkotrajne naglušnosti lahko vplivajo na razvoj govora.

Sesalne razvade

Predolga uporaba dude in stekleničke lahko v precejšnji meri vpliva na razvoj ustne votline in zobovja. Zato priporočam, da z uporabo dude in stekleničke prenehate čim prej. V primeru, da se duda uporablja še po dopolnjenem enem letu starosti, pa to ne sme biti čez dan, ko se otroka lahko preusmeri na druge načine. Pomembna je tudi uporaba čim bolj ustreznega cuclja, ki naj čim manj posega v ustno votlino (priporočam uporabo dude z ozkim vratom).

Prehranjevanje

Otroku ponujajte trdo hrano takoj, ko je sposoben žvečenja in požiranja. S tem si razvija mišice okoli ust in mišice ustne votline. Na ta način bo bolj spreten tudi pri sami izgovorjavi.

Branje

Zelo pomembno na razvoj otrokovega govora, jezika in komunikacije vpliva branje knjig, opisovanje sličic in dogajanj v knjigi in večkratno branje najljubših knjig. Te dejavnosti otroku pomagajo pri širjenju besednjaka, oblikovanju pravilne stavčne strukture in razumevanju pomenov besed in besednih zvez.